Alles zelf maken

Zelf kaarsen maken

Thuis zelf kaarsen maken? Een gids voor beginners!

Het maken van kaarsen is een leuke en creatieve activiteit die je thuis kunt doen. Met een paar eenvoudige materialen en instructies kun je kaarsen maken die perfect zijn voor je huisdecoratie, als cadeau of voor een gezellige sfeer tijdens een diner of feestje.

Hieronder vind je een stap-voor-stap handleiding voor het maken van je eigen kaarsen.

Wat heb je nodig om zelf kaarsen te maken

  • Kaarsen was (sojawas of bijenwas zijn goede opties)
  • Lonten (gebruik lonten van hoge kwaliteit die geschikt zijn voor de kaarsen was die je hebt gekozen)
  • Kaarsen pot of -vorm
  • Dubbelzijdige tape of lont centrerende apparaten
  • Thermometer
  • Pannetje
  • Spatel
  • Geur- en kleurstoffen (optioneel)

Stap 1: Smelt de was
Plaats de kaarsen was in een pannetje en smelt deze op laag vuur. Het is belangrijk om de was langzaam te smelten en niet te laten koken. Gebruik een thermometer om de temperatuur te meten en zorg ervoor dat de was niet warmer wordt dan de aanbevolen temperatuur voor de kaarsen was die je gebruikt.

Stap 2: Bereid de kaarsenpot of -vorm voor
Terwijl de was smelt, bereid je de kaarsenpot of -vorm voor. Als je een kaarsenpot gebruikt, plak dan het uiteinde van de lont met een stukje dubbelzijdige tape aan de bodem van de pot. Als je een kaarsenvorm gebruikt, plaats dan het lont centrerende apparaat in het midden van de vorm en plaats de lont erin.

Stap 3: Giet de was
Wanneer de was volledig gesmolten is, voeg dan eventueel kleur- en geurstoffen toe aan de was en roer goed door met een spatel. Giet de was voorzichtig in de kaarsenpot of -vorm, maar zorg ervoor dat je de lont niet verplaatst.

Stap 4: Laat de kaars uitharden
Laat de kaars volledig uitharden voordat je hem uit de pot of vorm haalt. Dit kan enkele uren tot een hele dag duren, afhankelijk van de grootte van de kaars en de temperatuur van de omgeving.

Stap 5: Knip de lont af
Wanneer de kaars volledig is uitgehard, knip dan de lont af tot ongeveer 1 centimeter boven de was. Je kunt nu de kaars gebruiken of versieren met bijvoorbeeld lint, bloemen, kristallen of kralen.

Deel dit artikel

Ook leuk wellicht...