Patat of friet is in Nederland mateloos populair. Ieder dorp heeft minstens één snackbar, het percentage mensen dat geen patat lust is maar heel klein. Patat kun je kopen in de snackbar of de supermarkt, je kunt dan vaak ook nog kiezen tussen diepvries of verse patat. Maar er is nog een andere manier, en als je dat ooit hebt geproefd wil je nooit meer anders: zelf patat maken.

Zelf patat maken is helemaal niet moeilijk, het kost alleen wat meer tijd dan even naar de snackbar lopen of een zak verse  of diepvries patat uit de koeling pakken en die snel afbakken in de frituurpan. Maar je zult het verschil zeker proeven.

Kies voor zelf patat maken de juiste aardappels en het juiste frituurvet

Niet alle aardappels zijn geschikt voor zelf patat maken. Aardappels die niet vastkokend zijn, zijn niet geschikt voor patat. Een echte “patataardappel” is het Zeeuwse Kleibintje. Een mooie vaste aardappel, veel mensen vinden hem niet lekker om gekookt te eten maar je maakt er de perfecte patat mee. Vooral omdat deze aardappelsoort vaak grote aardappels geeft en die zijn het makkelijkst o patat van te maken omdat je dan minder hoeft te schillen en dus sneller klaar bent. Maar op zich maakt de grootte niet uit, je kunt natuurlijk ook kleinere patatjes maken. Welke soort aardappel je gebruikt is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen voorkeur. Qua frituurvet geldt dat ook: je eigen smaak geeft de doorslag. Echte liefhebbers zweren bij Ossewit, maar dit heeft het nadeel dat het alleen in vaste vorm te koop is en dus stolt na het afkoelen. Wanneer je je frituurpan ook voor andere dingen wilt gebruiken ,zoals frituren in zonnebloemolie, zul je het vet er dus uit moeten halen als het nog niet is afgekoeld. Maar vloeibare frituurvetten voldoen op zich ook prima voor zelf patat bakken.

Zelf patat maken: zo krijg je de perfecte patat

Schil en was de aardappels. Snijd de aardappels in plakken van ongeveer een centimeter en snijd deze plakken vervolgens in staafjes. Je kunt natuurlijk als je die hebt ook een patatsnijder gebruiken. Je kunt de rauwe patat vervolgens in water met zout een half uurtje laten staan zodat ze wat meer smaak krijgen maar noodzakelijk is dit niet.

Verwarm vervolgens het frituurvet tot 150 graden. Bak de patat in kleine porties gedurende vier minuten, laat het frituurmandje even uitlekken boven de frituurpan. Doe de voorgebakken patat in een vergiet en laat ze daar afkoelen.

Zelf patat bakken: Het afbakken

Je bent nu bijna klaar met het zelf patat bakken. Verwarm de frituurpan tot 180 graden en bak de voorgebakken patat hierin vervolgens af in ongeveer 3 minuten per portie. Bak niet te veel patat tegelijk omdat het vet dan te snel afkoelt en dan neemt de patat te veel vet op. De patat is klaar zodra de staafjes gaan drijven en goudbruin van kleur zijn. Bestrooi ze desgewenst met zout en eet smakelijk. Ben je eenmaal gezwicht voor zelf patat bakken dan wil je nooit meer wat anders!

Comments are closed.