Sieraden kun je overal kopen, bij een juwelier, in een warenhuis, op de markt en in bijou winkels. Maar als je iets bijzonders wilt dan ga je zelf sieraden maken, voor jezelf of om cadeau te geven.

Voor zelf sieraden maken heb je dit nodig als basisuitzet

Voordat je kunt starten met zelf sieraden maken heb je een aantal basisattributen nodig zoals tangetjes, draad, kralen en materiaal om bij voorbeeld een ketting te kunnen sluiten. Je kunt je hobby net zo duur maken als je zelf wilt, de keuze van het materiaal bepaalt uiteindelijk wat je sieraad gaat kosten. Kralen zijn bij voorbeeld in alle soorten en maten en kwaliteiten te koop. Maar ook een complete set om mee te starten.

Bij gespecialiseerde winkels voor hobby materialen kun je vaak kiezen uit een grote verscheidenheid van materiaal voor zelf sieraden maken. En dan zijn er natuurlijk nog de online winkels, er zijn gespecialiseerde winkels waar je alles kunt kopen wat je nodig hebt om sieraden te maken. Je kunt kiezen voor losse onderdelen om een eigen ontwerp te maken of je koopt een compleet pakket waarmee je voorbeeld sieraden kunt maken.

Zo maak je een ketting

Een ketting kun je bij voorbeeld haken. Je rijgt hiervoor eerst de kralen aan een lange metaaldraad met nylon coating. Deze moet een paar meter lang zijn, afhankelijk van de lengte die je ketting uiteindelijk moet worden. Je kunt zo vast of los haken als je zelf mooi vindt. Als de ketting lang genoeg is hecht je het af. Als de ketting niet over je hoofd past moet er natuurlijk ook nog een sluiting aan gezet worden met kalotjes, die ook in de hobbywinkel verkrijgbaar zijn.

Je kunt eventueel een ontwerp van kralen eerst op een stuk ijzerdraad rijgen zodat je die voor kunt houden om te zien of het resultaat naar wens is. Daarna rijg je de kralen op het metaaldraad en maak je de sluiting er aan of knoop je de ketting vast.