Als je een beetje handig bent is zelf kast maken niet zo moeilijk. En het heeft een groot voordeel, je kunt immers een kast maken die qua maat en uiterlijk precies voldoet aan jouw wensen. Heb je een plaats in je woning waar je graag een kast wilt plaatsen maar je kunt niets vinden wat naar je zin is en wat qua afmetingen past op de plaats die je in gedachten hebt dan is zelf maken een goede oplossing.

Zelf kast maken is niet moeilijk

Je begint met het bepalen van de maten. Vervolgens heb je een bouwtekening nodig. Als je niet zo handig bent dat je die zelf kunt maken kun je die ook online vinden op websites waar tutorials staan voor het maken van meubels. Het is verstandig om bij het ontwerp zoveel mogelijk standaard maten te gebruiken, de materialen zijn dan namelijk goedkoper. Als je zelf precies weet wat je wilt maken dan kun je natuurlijk ook zelf een tekening maken met de bijbehorende maten. Dit is een heel precies werkje en moet dus wel goed gebeuren. Als je eenmaal het materiaal hebt gekocht en aan de slag gaat kun je niet meer terug. Als dan blijkt dat de maten niet kloppen en je dus materiaal weg moet gooien omdat het onbruikbaar is voor je project is dat natuurlijk zonde van het geld en van het werk dat je erin hebt gestoken.

Kies voor zelf kast maken het juiste materiaal

Oriënteer je goed of laat je in een winkel voor bouwmaterialen goed informeren over het te gebruiken materiaal. Bedenk daarbij waarvoor je de kast wilt gaan gebruiken. Een nachtkastje hoeft niet van super stevig hout gemaakt te zijn, want dit zal niet heel veel gewicht hoeven dragen. Maar ga je een boekenkast maken is het een ander verhaal. Papier is zwaar en dus moet je een boekenkast van stevige planken maken die voldoende gewicht kunnen dragen. Doe je dat niet dan loop je het risico dat je kast instort en dat kan behalve schade ook letsel veroorzaken. Kijk ook naar de duurzaamheid van het materiaal dat je gebruikt. Je wilt natuurlijk dat je kast vele jaren meegaat dus gebruik materialen die lang mooi blijven.

Zelf kast maken van steigerhout

Steigerhout is de laatste jaren erg populair om meubels van te maken. Het is ook zeker geschikt voor zelf kast maken. Het is stevig en duurzaam en dus geschikt om een flink gewicht  te dragen. Steigerhout is daarom geschikt voor het maken van een boekenkast of een kast voor bijvoorbeeld CD’s en DVD’s of om zwaardere kunstvoorwerpen in te zetten.

Bouwtekeningen Nodig? Download 10.000 Bouwtekeningen! Bespaar geld. Maar €47,00