Zelf sushi maken is leuk en het is minder moeilijk dan je misschien denkt. De basisingrediënten zijn zeewier (nori) en rijst, deze twee heb je in ieder geval altijd nodig. Ga je sushi zelf maken dan heb je dit nodig voor het basisrecept van sushi:

  • Sushi rijst
  • Nori velletjes (zeewier)
  • Snufje suiker
  • Scheutje azijn
  • Voor de vulling: Gerookte zalm, surimi sticks, bieslook, ei, komkommer, kant en klare gember

Zelf sushi rollen zonder matje? Bekijk hier hoe en waarmee!

Zelf sushi maken: De rijst koken en voorbereidingen

Sushi zelf maken begint met het koken van de rijst, de bereidingswijze staat op de verpakking. Roer de suiker en azijn door de rijst en laat deze afkoelen. Om de sushi te rollen gebruik je een sushi matje of als je dat niet hebt een theedoek. Als de rijst is afgekoeld kun je beginnen met het rollen van de sushi.

Sushi met surimi en bieslook

Leg een plakje nori op het sushi matje of de theedoek en leg op de onderste helft ongeveer vier eetlepels rijst. Leg in het midden van de rijst een surimi stick en een sprietje bieslook en wat gember. Rol de nori vervolgens strak op en laat deze ongeveer 15 minuten rusten. Daarna kun je de sushi snijden met een nat mes.

Andere vullingen voor zelf sushi maken

Het voordeel van zelf sushi maken is dat je de ingrediënten zelf kunt bepalen. Houd je niet van surimi dan kun je de sushi ook vullen met bijvoorbeeld gerookte zalm met bieslook en roomkaas. Je kunt ook een omelet bakken van een ei met zelf toegevoegde ingrediënten als champignon en ui en dit gebruiken als vulling. De werkwijze is hetzelfde: leg eerst de rijst op het velletje nori, verdeel hierover de vulling van je keuze en rol de sushi strak op. Het is erg belangrijk om de sushi niet meteen te snijden maar deze eerst een kwartiertje te laten staan.

Sushi voor vegetariërs

Wil je een sushi zelf maken met vegetarische ingrediënten, dus zonder vis, dan kan dat natuurlijk ook. Hoewel de Japanners erg dol zijn op vis en sushi volgens hen eigenlijk niet zonder kan is er wel degelijk een prima alternatief voor de vis. Je kunt de sushi rijst aanvullen met gember, komkommer en gegrilde aubergine voor een smakelijke vegetarische sushi. Natuurlijk kun je ook omelet zonder vlees of vis gebruiken voor de vulling.

Zelf sushi maken: de sojasaus koop je kant en klaar

Een belangrijk onderdeel bij de Japanse keuken is de sojasaus. Wij kennen dit in Nederland vooral als ketjapsaus. De Japanse keuken gebruikt vooral de zoute variant, de ketjap asin, maar er is ook een zoete variant, de ketjap manis. Beide sauzen worden gemaakt van sojabonen, geroosterd graan, water en zeezout. De sojabonen worden verbouwd in Azië en Noord-Amerika. In Nederland kennen we de sojasaus al heel lang, omdat dit ook voor de Aziatische keuken wordt gebruikt en het door de Nederlanders uit voormalig Nederlands Indië werd meegenomen. Maar ga je zelf sushi maken dan is sojasaus dus een onmisbaar ingrediënt wanneer je je creaties gaat verorberen.

De Kunst van het Rollen van Sushi Zonder Matje

Het maken van sushi lijkt misschien een taak die strikte regels en specifieke tools vereist, zoals een bamboematje. Echter, wat als ik je vertel dat je ook heerlijke sushi kunt rollen zonder dit traditionele hulpmiddel? Ja, het is mogelijk en zelfs verrassend eenvoudig!

Waarom Zonder Matje?

Niet iedereen heeft een speciaal sushi rolmatje bij de hand, maar dat hoeft je sushi ambities niet te stoppen. Sushi rollen zonder mat is een handige vaardigheid die je in staat stelt om van deze heerlijke Japanse lekkernij te genieten, waar en wanneer je maar wilt.

Sushi rollen zonder mat met de Sushimaker!

Gelukkig kun je ook zonder matje overheerlijke sushi rollen maken, namelijk met een zogenaamde sushimaker. Dit innovatieve apparaatje maakt het eenvoudig om zelf perfect gevormde sushi rollen te bereiden, zonder de traditionele technieken onder de knie te hoeven krijgen. Sushi rollen zonder matje was nog nooit zo eenvoudig.

Online Sushi Cursus

Heb je altijd al willen leren hoe je zelf heerlijke sushi kunt maken? Ben je gefascineerd door de kunst van het rollen van perfecte maki of het snijden van sashimi? Dan is deze online sushi cursus precies wat je zoekt!

Online Sushi Cursus