Zelf pasta maken is minder ingewikkeld dan je misschien in eerste instantie denkt. Het is leuk om te doen en snel klaar. Voor het maken van pasta gebruik je bij voorkeur meel van durum tarwe. Je rekent per persoon 100 gram meel en per 100 gram meel 1 ei. Dus voor vier personen heb je 400 gram bloem nodig en vier eieren. Verder een plastic zakje of een stuk huishoudfolie.

Zelf pasta maken: Zo maak je het basisdeeg

Een geoefende pastamaker heeft het deeg binnen 10 minuten klaar. Zelf pasta maken doe je als volgt: Maak op het aanrecht een berg van de bloem. Maak in het midden een kuil die breed genoeg is voor de eieren. Breek vervolgens één voor één de eieren in de kuil. Nu begint het mengen. Klop met je vingers de eieren los en pak daarbij steeds wat van de bloem van de wand van de kuil mee. Wel opletten dat de wand niet instort. Als alle eieren zijn opgelost meng je de rest van de bloem er doorheen. Het deeg is klaar wanneer het terugveert zodra je er met je duim op drukt. Als het deeg te droog is kun je wat water toevoegen, als het te plakkerig blijft voeg je wat bloem toe. Wanneer je het deeg niet meteen gaat verwerken kun je het in de koelkast leggen, verpakt in een stuk huishoudfolie of een plastic zakje. Dit is belangrijk omdat er rauwe eieren in het deeg verwerkt zijn met het oog op mogelijke salmonella besmetting. Je kunt het deeg natuurlijk ook meteen verwerken.

Zelf pasta maken van het pastadeeg

Als het deeg klaar is begint het echte werk: zelf pasta maken, en welke dat wordt kun je zelf bepalen. De populairste pastasoorten zijn spaghetti, tagliatelle, tortellini en ravioli.
Zelf pasta maken gaat als volgt: We gaan er vanuit dat je een pastamachine gebruikt, het kan ook met de hand maar dat is een enorme klus. Je moet eerst lappen maken van het pastadeeg, dit doe je door het door de pastamachine te halen op de ruimste stand. Bestrooi het deeg eerst met bloem en doe dat ook nadat je het een keer door de machine hebt gehaald, want anders plakt het weer aan elkaar en kun je weer opnieuw beginnen. Als je het deeg niet meteen verwerkt dek het dan af met huishoudfolie om het niet te laten uitdrogen.

Zodra de lappen klaar zijn kun je de pasta gaan snijden tot spaghetti, tagliatelle of wat je maar wilt. Het voordeel van zelf pasta maken is dat je de grootte en lengte zelf kunt bepalen. Kook de pasta in ruim water al dente, oftewel beetgaar.