De kroket is een typisch Nederlandse lekkernij, in het buitenland zul je ze nauwelijks tegenkomen. Meestal eten we kroketten uit de snackbar of zelf gebakken kant en klare kroketten van de supermarkt of van de slager. Maar zelf kroketten maken kan natuurlijk ook en is niet moeilijk.
Zelf kroketten maken: dit heb je nodig
Ga je zelf kroketten maken dan is dit je boodschappenlijstje voor 15-20 stuks:
- 1 gesnipperde ui
- 60 gram boter
- 60 gram bloem
- ½ liter bouillon
- (soep) vlees voor de vulling (rundvlees, kalfsvlees, kippenvlees) of kaas of groente
- Kruiden naar smaak zoals peper, tijm, nootmuskaat en zout
Voor het paneren heb je nodig: Bloem, paneermeel of geschaafde beschuit en losgeklopt ei.
Zelf kroketten maken stap voor stap
Als je alle ingrediënten hebt klaargezet kun je aan de slag met zelf kroketten maken. Maak eerst de ragout. Dit doe je door de boter te laten smelten, deze mag niet bruin worden. Voeg dan in één keer de bloem toe en blijf goed roeren tot er een glad papje ontstaat. Vervolgens kun je de ragout aanvullen met gesnipperde ui, heel fijn gesneden (soep)vlees en zout en kruiden naar smaak. Laat de ragout helemaal afkoelen in de koelkast zodat je die gemakkelijk kunt verwerken. Zet als je de kroketten gaat maken drie diepe borden klaar. In het eerste bord strooi je bloem, in het tweede doe je losgeklopt ei en in het derde bord paneermeel. Vorm nu met je handen staafjes van de ragoutmix. Maak ze niet te dik, want dan moeten ze straks te lang bakken. Je kunt natuurlijk ook bitterballen maken, dan maak je geen staafjes maar balletjes van de ragout. Haal de kroketten achtereen volgens door de bloem, het ei en het paneermeel.
Wil je graag een lichtgekleurde kroket, gebruik dan geen heel ei maar alleen het eiwit. Let goed op dat de kroket rondom helemaal gepaneerd is want als er barsten in zitten loopt tijdens het frituren de vulling er uit. Leg de kroketten vervolgens nog een half uurtje in de koelkast voordat je ze gaat bakken. Bak de kroketten vervolgens ongeveer 4 minuten in olie of frituurvet van 180 graden Celsius tot ze goudbruin zijn. Laat de kroketten even uitlekken op keukenpapier voordat je ze serveert.
Variaties voor de vulling
Je kunt de vulling natuurlijk aanpassen bij zelf kroketten maken. In plaats van soepvlees kun je kiezen voor een vegetarische kroket door een ragout te maken van groentesap en vervolgens groente toe te voegen aan het mengsel. Je kunt ook een kaaskroket maken, vervang het water dan door melk en voeg geraspte kaas of kleine blokjes kaas aan het mengsel toe. Ook goulash is een prima basis om kroketten te maken.
Je kunt als je zelf kroketten gaat maken eindeloos variëren met de vulling. Van de vulling kun je ook speciale bitterballen maken, als je de ingrediënten voor 15 tot 20 kroketten neemt kun je daar ook 30 tot 50 bitterballen van maken.